Mooie blinde deuren in huis


Ben jij gefascineerd door het concept van blinde deuren in jouw huis? Leer alles wat je moet weten over deze onzichtbare deuren en hoe je ze kunt realiseren met behulp van blinde scharnieren. Ontdek de esthetische en functionele voordelen die ze bieden en laat jouw interieur stralen als nooit tevoren.

Ben je gefascineerd door het idee van blinde deuren in jouw huis? Deze unieke interieurkenmerken bieden een subtiele en elegante manier om kamers van elkaar te scheiden zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van jouw interieur. In dit artikel zullen we je alle informatie geven die je nodig hebt om de wereld van blinde deuren te verkennen, inclusief de rol van blinde scharnieren bij het realiseren van dit verborgen prachtstuk in jouw huis.

Ontdek de voordelen die blinde deuren bieden, zowel op esthetisch als functioneel gebied. Leer hoe blinde scharnieren werken en welke verschillende ontwerpmogelijkheden er zijn. We zullen je begeleiden door het proces van installatie en geven handige tips voor onderhoud en zorg. Daarnaast zullen we je inspireren met prachtige voorbeelden en creatieve toepassingen van blinde deuren in diverse interieurs.

Of je nu een minimalistische uitstraling wilt creëren, geluidsisolatie wilt verbeteren of simpelweg de ruimtelijkheid van jouw huis wilt vergroten, blinde deuren kunnen de perfecte oplossing zijn. Laten we samen deze verborgen pracht ontdekken en jouw interieur laten stralen als nooit tevoren.

DaoHo Studio heeft in dit mooie moderne appartement gekozen voor een strakke witte blinde deur in de keuken, dat een mooi geheel vormt met de witte muur.
DaoHo Studio heeft in dit mooie moderne appartement gekozen voor een strakke witte blinde deur in de keuken, dat een mooi geheel vormt met de witte muur.

Wat zijn blinde deuren?

Blinde deuren zijn een innovatieve en stijlvolle oplossing om kamers van elkaar te scheiden zonder traditionele scharnieren en zichtbare deurkozijnen. Ze worden ook wel onzichtbare deuren genoemd vanwege hun vermogen om naadloos op te gaan in de wanden en zo een strak en minimalistisch interieur te creëren.

Deze deuren zijn ontworpen om een visuele continuïteit in de ruimte te behouden, waardoor een gevoel van openheid en ruimtelijkheid ontstaat. In plaats van opvallende scharnieren en kozijnen, maken blinde deuren gebruik van blinde scharnieren die onzichtbaar zijn wanneer de deur gesloten is. Dit resulteert in een naadloze en bijna magische uitstraling.

Blinde deuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en materialen, waardoor ze perfect kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en smaak van jouw interieur. Of je nu een moderne, minimalistische look wilt creëren of juist gaat voor een klassiekere uitstraling, er zijn talloze ontwerpmogelijkheden om uit te kiezen.

Naast hun esthetische aantrekkingskracht bieden blinde deuren ook functionele voordelen. Ze kunnen zorgen voor betere geluidsisolatie tussen kamers, waardoor privacy en rust worden bevorderd. Bovendien kunnen ze handig zijn in situaties waarin ruimtebesparing belangrijk is, zoals in kleine appartementen of kamers met beperkte doorgangsruimte.

De populariteit van blinde deuren groeit gestaag vanwege hun vermogen om een eigentijdse en elegante uitstraling aan een interieur te geven. Of je nu een volledige kamer wilt afscheiden of een subtiele scheiding tussen twee ruimtes wilt creëren, blinde deuren bieden een unieke en verfijnde oplossing die jouw interieur naar een hoger niveau tilt.

Hier is de houten deur een harmonieus geheel met de houten wand - een ontwerp van FILD design thinking company.
In dit stoere industriële appartement is de houten deur een harmonieus geheel met de houten wand – een ontwerp van FILD design thinking company.

Voordelen van blinde deuren

Blinde deuren bieden een scala aan voordelen, zowel op esthetisch als functioneel gebied. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die ze te bieden hebben:

Esthetische voordelen:

 • Minimalisme: Blinde deuren dragen bij aan een minimalistische en strakke uitstraling in jouw interieur. Doordat ze geen zichtbare scharnieren en kozijnen hebben, creëren ze een naadloze en ononderbroken wand, waardoor een gevoel van ruimtelijkheid ontstaat.
 • Stijlvolle uitstraling: Blinde deuren voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan jouw interieur. Ze bieden een subtiele, maar indrukwekkende, visuele impact en kunnen dienen als een pronkstuk dat de aandacht trekt.
 • Designflexibiliteit: Er zijn diverse ontwerpmogelijkheden beschikbaar voor blinde deuren. Of je nu kiest voor een vlakke deur of een deur met panelen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien kun je de afwerking en het materiaal van de deur aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en interieurstijl.

Functionele voordelen:

 • Geluidsisolatie: Blinde deuren kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen kamers. Door hun naadloze aansluiting op de wand en de kwaliteit van het deurblad kunnen ze geluiden beter dempen en privacy bevorderen.
 • Privacy: Blinde deuren bieden een discrete manier om kamers van elkaar te scheiden en privacy te creëren. Ze laten je toe om afzonderlijke ruimtes te creëren zonder volledig afgesloten te zijn, waardoor een gevoel van intimiteit behouden blijft.
 • Ruimtebesparing: Als je te maken hebt met beperkte ruimte, zoals in kleine appartementen of kamers met weinig doorgangsruimte, kunnen blinde deuren een ideale oplossing zijn. Ze nemen geen extra ruimte in beslag, omdat ze in de wand worden geïntegreerd en geen extra draai- of schuifruimte nodig hebben.

Kortom, blinde deuren combineren stijl en functionaliteit op een unieke manier. Ze voegen een vleugje verfijning toe aan jouw interieur, creëren een gevoel van ruimtelijkheid en bieden praktische voordelen zoals geluidsisolatie en privacy. Of je nu jouw interieur wilt transformeren naar een strakke en moderne ruimte of gewoon op zoek bent naar een praktische oplossing, blinde deuren kunnen een opvallende toevoeging zijn die jouw huis naar een hoger niveau tilt.

Houten panelen zijn een populaire woontrend, die je heel mooi kunt combineren met blinde deuren. Hier is dat mooi te zien in een interieurontwerp dat gerealiseerd is door Panamby Apartment, een project van Braziliaanse architectenbureau LCAC Arquitetura.
Houten panelen zijn een populaire woontrend, die je heel mooi kunt combineren met blinde deuren. Hier is dat mooi te zien in een interieurontwerp dat gerealiseerd is door Panamby Apartment, een project van Braziliaanse architectenbureau LCAC Arquitetura.

Werking van blinde scharnieren

Blinde scharnieren zijn de sleutel tot het realiseren van blinde deuren. Ze zorgen ervoor dat de deur naadloos in de wand kan worden geïntegreerd en dat er geen zichtbare scharnieren of kozijnen aanwezig zijn wanneer de deur gesloten is. Hier is een diepere uitleg over de werking van blinde scharnieren:

Hoe werken blinde scharnieren? Blinde scharnieren, ook wel verborgen scharnieren genoemd, zijn ontworpen om volledig verborgen te zijn wanneer de deur gesloten is. Ze bestaan uit twee delen: een deelscharnier dat in de bovenkant van de deur is ingebouwd en een deel dat in de deurpost of de wand is geplaatst.

Het deelscharnier in de deur bevat een as waaraan het andere deel van het scharnier kan worden bevestigd. Dit deel is in de deurpost of de wand geplaatst op een precieze positie die ervoor zorgt dat de deur perfect opgaat in de wand wanneer deze gesloten is. De blinde scharnieren kunnen worden aangepast om ervoor te zorgen dat de deur soepel en recht kan bewegen zonder wrijving of speling.

Soorten blinde scharnieren: Er zijn verschillende soorten blinde scharnieren beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Enkele veelvoorkomende typen blinde scharnieren zijn:

 • Inbouwbladscharnieren: Deze scharnieren worden in de boven- en onderkant van de deur ingebouwd en zorgen voor een volledig verborgen bevestiging.
 • Pivoterende blinde scharnieren: Deze scharnieren maken het mogelijk dat de deur om een verticale as draait, waardoor een ononderbroken wandontwerp wordt gecreëerd.
 • Verstelbare blinde scharnieren: Deze scharnieren bieden de mogelijkheid om de deur aan te passen voor een optimale uitlijning en werking.

De keuze voor het juiste type blinde scharnier hangt af van factoren zoals het gewicht van de deur, de draairichting en de gewenste functionaliteit.

Blinde scharnieren zijn een cruciaal onderdeel bij het realiseren van blinde deuren. Ze zorgen voor een vloeiende beweging van de deur en garanderen dat deze onzichtbaar opgaat in de wand wanneer deze gesloten is. Door gebruik te maken van hoogwaardige blinde scharnieren kun je genieten van het minimalistische en naadloze effect van blinde deuren in jouw interieur.

Blinde deuren kan je ook toepassen op de deuren van kasten. In dit stijlvolle appartement, ontworpen door architectuurstudio Proctor & Shaw, is de koelkast voorzien van een blinde deur.
Blinde deuren kan je ook toepassen op de deuren van kasten. In dit stijlvolle appartement, ontworpen door architectuurstudio Proctor & Shaw, is de koelkast voorzien van een blinde deur.

Materialen en ontwerpen

Bij het kiezen van blinde deuren zijn er verschillende materialen en ontwerpmogelijkheden beschikbaar, waardoor je jouw deuren kunt aanpassen aan jouw specifieke interieurstijl en voorkeuren. Hier gaan we dieper in op de materialen en ontwerpen voor blinde deuren:

Materialen voor blinde deuren:

 1. Hout: Houten blinde deuren zijn tijdloos en bieden een warme en natuurlijke uitstraling. Houtsoorten zoals eiken, mahonie, beuken en esdoorn worden vaak gebruikt vanwege hun duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Houten deuren kunnen worden afgewerkt met beits of verf om ze te beschermen en een gewenste kleur of afwerking te geven.
 2. Glas: Glas is een populair materiaal voor blinde deuren vanwege de moderne uitstraling en de mogelijkheid om licht door te laten. Transparant glas creëert een gevoel van openheid en ruimtelijkheid, terwijl matglas privacy biedt zonder concessies te doen aan de lichtinval.
 3. Metaal: Metalen blinde deuren, zoals aluminium of staal, zijn duurzaam en hebben een eigentijdse uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals geborsteld of gepolijst, en kunnen worden aangepast aan verschillende interieurstijlen.
Office AIO heeft in deze slaapkamer een gedeelte bekleed met hout, inclusief een houten blinde deur.
Office AIO heeft in deze slaapkamer een gedeelte bekleed met hout, inclusief een houten blinde deur.

Ontwerpmogelijkheden voor blinde deuren

 • Vlakke deuren: Vlakke blinde deuren hebben een strak en minimalistisch ontwerp zonder versieringen of panelen. Ze zijn perfect voor liefhebbers van een moderne en eenvoudige uitstraling.
 • Paneeldeuren: Paneelblinde deuren zijn voorzien van ingesprongen panelen die de deur een klassiekere uitstraling geven. Deze panelen kunnen vierkant, rechthoekig of zelfs met decoratieve patronen zijn.
 • Schuifdeuren: Blinde schuifdeuren zijn een populaire keuze voor ruimtebesparende oplossingen. Ze glijden langs de wand in plaats van naar binnen of naar buiten te draaien, waardoor ze ideaal zijn voor kleine kamers of gangen.
 • Gegraveerde ontwerpen: Voor een extra persoonlijk tintje kunnen blinde deuren worden voorzien van gegraveerde ontwerpen, patronen of tekst. Dit geeft de deur een uniek en op maat gemaakt uiterlijk.

Door te kiezen voor het juiste materiaal en ontwerp kun je de gewenste uitstraling en stijl creëren voor jouw blinde deuren. Of je nu gaat voor een natuurlijke houtlook, een strakke en moderne uitstraling met glas, of een industriële look met metalen deuren, er zijn volop mogelijkheden om jouw interieur naar een hoger niveau te tillen met blinde deuren.

Combinatie met andere interieurelementen

Blinde deuren kunnen prachtig worden gecombineerd met andere interieurelementen om een samenhangend en stijlvol geheel te creëren. Hier gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop blinde deuren kunnen worden gecombineerd met andere elementen in het interieur:

 • Vloeren: Blinde deuren vormen een naadloze overgang tussen verschillende ruimtes. Om een harmonieus geheel te creëren, kun je ervoor zorgen dat de vloermaterialen van de aangrenzende ruimtes goed op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor een visuele continuïteit en een gevoel van eenheid in het interieur.
 • Wandafwerking: De wanden rondom de blinde deuren kunnen worden aangepast om een uniforme uitstraling te creëren. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde verfkleur of behangpatroon te gebruiken, waardoor de deuren bijna volledig opgaan in de wand. Als je een accentmuur wilt creëren, kun je deze achter de blinde deuren plaatsen om een visueel interessant element toe te voegen.
 • Verlichting: De juiste verlichting kan de uitstraling van blinde deuren versterken. Overweeg het gebruik van sfeerverlichting, zoals inbouwspots of wandlampen, om de deuren te accentueren en een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Verlichting boven of rondom de deuren kan ook helpen om de aandacht te vestigen op dit opvallende interieurelement.
 • Interieurstijl: Blinde deuren kunnen naadloos worden geïntegreerd in verschillende interieurstijlen. Of je nu een moderne, Scandinavische, industriële of klassieke stijl hebt, er zijn altijd manieren om blinde deuren te laten aansluiten bij de rest van het interieur. Door rekening te houden met de materialen, kleuren en vormgeving van andere elementen in de ruimte, kun je een samenhangend en evenwichtig interieur creëren.
 • Meubilair en decoratie: Het plaatsen van meubels en decoratieve elementen in de buurt van blinde deuren kan helpen om de visuele impact ervan te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een opvallend kunstwerk naast een blinde deur, of het neerzetten van een decoratieve plant in de buurt om een frisse en levendige uitstraling te creëren. Zorg ervoor dat de schaal en stijl van het meubilair en de decoratieve items in harmonie zijn met de rest van het interieur.

Door blinde deuren op een slimme manier te combineren met andere interieurelementen kun je een prachtig geheel creëren dat jouw persoonlijke stijl en smaak weerspiegelt. Experimenteer met verschillende combinaties en creëer een interieur waarin blinde deuren de show stelen en harmonieus samengaan met andere elementen in de ruimte.

Deze mooie houten taatsdeur is onzichtbaar als het gesloten is, in een mooi appartement ontworpen door of Marasovic Arhitekti.
Deze mooie houten taatsdeur is onzichtbaar als het gesloten is, in een mooi appartement ontworpen door of Marasovic Arhitekti.

Kosten en overwegingen

Bij het overwegen van blinde deuren zijn er enkele kosten en factoren waar je rekening mee moet houden. Hier gaan we dieper in op de kosten en belangrijke overwegingen, inclusief een kosteninschatting:

Gemiddelde kosten

De kosten van blinde deuren kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de deur, het materiaal, de complexiteit van het ontwerp en het gekozen type blinde scharnier. Over het algemeen liggen de kosten voor blinde deuren hoger dan voor standaard deuren vanwege de meer gespecialiseerde technieken en materialen die nodig zijn. De prijzen kunnen ook variëren afhankelijk van de gekozen leverancier. Over het algemeen kun je rekening houden met een prijsrange van €500 tot €2000 per blinde deur, exclusief installatiekosten.

Installatiekosten

Naast de kosten van de deuren zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Het installeren van blinde deuren vereist vakmanschap en precisie, omdat de deuren nauwkeurig moeten worden afgesteld om goed te functioneren. De installatiekosten variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en kunnen gemiddeld tussen de €200 en €500 per deur liggen, afhankelijk van de omstandigheden.

Onderhoudskosten

Blinde deuren vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Het is echter belangrijk om regelmatig de scharnieren en het deurblad te controleren op eventuele slijtage of beschadiging. Indien nodig kunnen de scharnieren worden gesmeerd om een soepele werking te behouden. Houten deuren kunnen af en toe een nieuwe afwerklaag nodig hebben om ze te beschermen en hun uitstraling te behouden. De onderhoudskosten zijn over het algemeen minimaal en hangen af van het materiaal en de afwerking van de deuren.

Dit is de mooie kast met blinde deur van de badkamer van het Koti Apartment, gerealiseerd door Hi Atelier.
Dit is de mooie kast met blinde deur van de badkamer van het Koti Apartment, gerealiseerd door Hi Atelier.

Overwegingen bij het kiezen van blinde deuren

 • Architectonische structuur: Controleer of jouw woning geschikt is voor het installeren van blinde deuren. Soms moeten er aanpassingen worden gedaan aan de muren of deurposten om de deuren correct te kunnen plaatsen.
 • Gewicht en afmetingen: Houd rekening met het gewicht en de afmetingen van de deur bij het kiezen van de blinde deuren. Zorg ervoor dat de scharnieren en de deurposten geschikt zijn om het gewicht van de deur te dragen en dat er voldoende ruimte is voor de deur om te bewegen.
 • Geluidsisolatie en privacy: Als geluidsisolatie en privacy belangrijke factoren zijn, overweeg dan om te investeren in de juiste materialen en dikte van het deurblad om de gewenste geluidsisolatie te bereiken.
 • Onderhoud: Denk na over het gewenste onderhoudsniveau. Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere. Overweeg ook of je kiest voor een afwerking die gemakkelijk schoon te maken is.

Door rekening te houden met deze kosten en overwegingen kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen en installeren van blinde deuren. Houd er rekening mee dat de kosten en prijsindicaties kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en leveranciers. Het is raadzaam om offertes aan te vragen en advies in te winnen bij professionals om een nauwkeurige kosteninschatting te krijgen voor jouw specifieke situatie.

De grote blinde spiegeldeur was ook geen slecht idee van interieur architect Emil Dervish.
De grote blinde spiegeldeur was ook geen slecht idee van interieur architect Emil Dervish.

Conclusie

Blinde deuren, gerealiseerd met blinde scharnieren, bieden een prachtige en functionele toevoeging aan jouw interieur. Ze creëren een naadloze en minimalistische uitstraling, waardoor een gevoel van ruimtelijkheid en esthetische pracht ontstaat. De voordelen van blinde deuren zijn veelzijdig, variërend van het verbeteren van geluidsisolatie en privacy tot het toevoegen van een stijlvolle en eigentijdse uitstraling aan jouw interieur.

Bij het verkennen van blinde deuren is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de materialen, ontwerpen en kosten. Het kiezen van het juiste materiaal, passend bij jouw interieurstijl, kan helpen om de gewenste sfeer en uitstraling te creëren. Daarnaast is het belangrijk om de kosten en installatiekosten in overweging te nemen, evenals het onderhoud dat nodig kan zijn om de blinde deuren in optimale staat te houden.

Met de juiste planning, professionele installatie en zorgvuldige afweging van kosten en overwegingen, kun je genieten van de pracht en functionaliteit van blinde deuren in jouw huis. Of je nu kiest voor een moderne, klassieke of andere interieurstijl, blinde deuren kunnen een opvallend element zijn dat jouw interieur naar een hoger niveau tilt. Laat je inspireren door de mogelijkheden en maak jouw interieur compleet met de verborgen pracht van blinde deuren.

Bekijk ook:
Stalen deuren met glas: Maak jouw huis of bedrijfspand helemaal af
Stalen deur met glas
10x Schuifdeur woonkamer

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate