Vouwdeur, of tóch een alternatief? – Een uitgebreide gids voor binnen en buiten


Overweeg je een vouwdeur te installeren, maar wil je weten of er een beter alternatief is? Lees onze uitgebreide gids over alternatieven voor vouwdeuren binnen en buiten en ontdek welke opties het beste bij jouw behoeften en stijl passen.

Vouwdeuren zijn een populaire keuze voor zowel binnen als buiten, vanwege hun flexibiliteit en esthetische waarde. Met hun opvouwbare panelen bieden vouwdeuren een eenvoudige en effectieve manier om de grens tussen binnen en buiten te vervagen. Het openen van vouwdeuren zorgt voor een naadloze overgang van binnen naar buiten en vice versa, wat vooral handig is tijdens de warmere maanden van het jaar.

Hoewel vouwdeuren veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die sommige mensen ertoe aanzetten om alternatieven te zoeken. Vouwdeuren kunnen bijvoorbeeld minder veilig zijn dan andere soorten deuren en ze hebben vaak minder thermische en akoestische isolatie. Ook kunnen ze duurder zijn dan sommige alternatieve opties.

Als je overweegt om vouwdeuren te installeren, maar twijfelt vanwege de nadelen of de prijs, dan is dit artikel voor jou. In deze uitgebreide gids bespreken we enkele alternatieven voor vouwdeuren die je misschien ook wilt overwegen. We zullen ingaan op de voordelen en nadelen van elk alternatief, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke optie het beste bij jouw behoeften en stijl past.

alternatief voor vouwdeur
Fotografie: Thetulli.com.br

Wat zijn vouwdeuren?

Vouwdeuren, ook wel bekend als harmonicadeuren, zijn deuren die uit meerdere panelen bestaan die in elkaar vouwen wanneer ze worden geopend. Meestal bestaan vouwdeuren uit minimaal twee panelen en kunnen ze bestaan uit meerdere panelen, afhankelijk van de breedte van de deuropening. Wanneer vouwdeuren gesloten zijn, vormen de panelen een vlakke muur of deur.

Vouwdeuren zijn er in verschillende materialen, zoals hout, aluminium en kunststof. Houten vouwdeuren worden vaak gekozen vanwege hun natuurlijke uitstraling en esthetische waarde, terwijl aluminium vouwdeuren bekend staan om hun duurzaamheid en sterkte. Kunststof vouwdeuren zijn vaak de voordeligste optie en vereisen weinig onderhoud.

Vouwdeuren zijn vooral populair als deuren naar buiten, omdat ze een brede opening creëren en de mogelijkheid bieden om binnen en buiten te integreren. Maar ze worden ook vaak gebruikt als binnendeuren om bijvoorbeeld de woonkamer van de eetkamer te scheiden of als deur naar een balkon.

Hoewel vouwdeuren een mooie, flexibele optie zijn, zijn er ook enkele nadelen die mensen zich realiseren voordat ze overgaan tot de aankoop.

stalen vouwdeur

Voordelen van vouwdeuren binnen

Vouwdeuren kunnen een uitstekende optie zijn voor binnendeuren. Hieronder vind je de voordelen van vouwdeuren binnen:

 • Ruimtebesparend: Een van de grootste voordelen van vouwdeuren binnen is dat ze ruimtebesparend zijn. In tegenstelling tot openslaande deuren of schuifdeuren nemen vouwdeuren weinig ruimte in beslag. Wanneer de deuren geopend zijn, vouwen de panelen netjes in elkaar en nemen ze minimale ruimte in beslag, waardoor de ruimte effectiever wordt benut.
 • Flexibiliteit: Vouwdeuren zijn flexibel in gebruik. Je kunt de deuren volledig openen voor een brede doorgang of slechts gedeeltelijk openen om licht binnen te laten terwijl je de ruimte toch enigszins afsluit. Dit is vooral handig in ruimtes waar je soms meer privacy wilt hebben, maar ook een open gevoel wilt behouden.
 • Esthetisch aantrekkelijk: Vouwdeuren binnen zijn er in verschillende stijlen en materialen en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de interieurstijl van de ruimte. Zo kun je de vouwdeuren bijvoorbeeld aanpassen aan de kleuren van de muren of het meubilair. Dit maakt vouwdeuren een esthetisch aantrekkelijke optie.
 • Geluidsisolatie: In vergelijking met glazen schuifdeuren bieden vouwdeuren betere geluidsisolatie, waardoor ze een goede optie zijn voor ruimtes waar geluidsoverlast een probleem kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een woonkamer die verbonden is met een thuiskantoor, of bij een slaapkamer die naast een drukke straat ligt.
 • Veelzijdigheid: Vouwdeuren kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en kunnen bijvoorbeeld een scheidingswand tussen twee ruimtes vormen of de doorgang naar een kast afsluiten. Deze veelzijdigheid maakt vouwdeuren binnen een aantrekkelijke optie voor huizen en appartementen met beperkte ruimte.

houten vouwdeur woonkamer

Nadelen van vouwdeuren binnen

Ondanks de voordelen van vouwdeuren binnen, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste nadelen van vouwdeuren binnen:

 • Onderhoud: Vouwdeuren hebben meer onderhoud nodig dan andere typen deuren. Omdat de panelen scharnieren hebben en over elkaar heen schuiven, kan er vuil en stof tussen de panelen komen. Dit kan ervoor zorgen dat de deuren minder soepel openen en sluiten. Het is belangrijk om de scharnieren en rails regelmatig schoon te maken en te smeren om te voorkomen dat de deuren vastlopen.
 • Beperkte isolatie: Hoewel vouwdeuren binnen betere geluidsisolatie bieden dan schuifdeuren van glas, bieden ze over het algemeen minder isolatie dan traditionele binnendeuren. Dit kan een probleem zijn in ruimtes waar je een hoge mate van isolatie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een badkamer of slaapkamer.
 • Kosten: Vouwdeuren kunnen duurder zijn dan traditionele binnendeuren. Dit is vooral het geval wanneer je kiest voor deuren van hoge kwaliteit of aangepaste ontwerpen. Dit kan een beperkende factor zijn voor mensen die een beperkt budget hebben.
 • Minder privacy: Hoewel vouwdeuren flexibel zijn in gebruik en je de deuren gedeeltelijk kunt openen voor meer licht, bieden ze minder privacy dan traditionele binnendeuren. Als je een ruimte wilt afsluiten voor volledige privacy, zijn vouwdeuren misschien niet de beste keuze.
 • Minder veiligheid: In vergelijking met traditionele binnendeuren bieden vouwdeuren minder veiligheid. De panelen zijn gemaakt van dunner materiaal en kunnen gemakkelijker worden geforceerd of beschadigd dan massieve deuren. Dit kan een probleem zijn in situaties waar veiligheid een hoge prioriteit heeft, bijvoorbeeld bij deuren die toegang bieden tot waardevolle spullen.

Vouwdeur alternatief voor binnen

Als je de nadelen van vouwdeuren binnen liever vermijdt, zijn er verschillende alternatieven waaruit je kunt kiezen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire alternatieven voor vouwdeuren binnen:

1. Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn een uitstekend alternatief voor vouwdeuren binnen. In tegenstelling tot vouwdeuren hebben schuifdeuren geen scharnieren en bewegen ze zich parallel aan de muur. Dit maakt ze ideaal voor kleine ruimtes omdat ze geen extra ruimte nodig hebben om te openen en te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een kleine slaapkamer of kleine badkamer, maar een schuifdeur is ook een heel goed alternatief voor de woonkamer en de hal. Schuifdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, waaronder hout, glas, staal en aluminium.

Leestip10x Schuifdeur maken

alternatief vouwdeur schuifdeur

2. Pivotdeuren

Pivotdeuren, ook wel taatsdeuren genoemd, zijn een innovatief alternatief voor traditionele scharnierdeuren. In tegenstelling tot scharnierdeuren, draaien pivotdeuren om een centraal punt in plaats van om scharnieren aan de zijkanten. Dit maakt het mogelijk om pivotdeuren te maken die veel groter zijn dan traditionele deuren, waardoor ze ideaal zijn voor open woonruimtes. Pivotdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, glas en staal.

alternatief vouwdeur taatsdeur

3. Pocket deuren

Pocket deuren zijn een alternatief voor zowel vouwdeuren als schuifdeuren. Ze bewegen zich parallel aan de muur, net als schuifdeuren, maar schuiven in de muur in plaats van ernaast. Dit maakt ze ideaal voor kleine ruimtes omdat ze geen extra ruimte nodig hebben om te openen en te sluiten. Pocket deuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, waaronder hout, glas en staal.

alternatief vouwdeur pocket deuren
Fotografie: The Palm Co

4. Openslaande deuren

Openslaande deuren, voor binnen ook wel spiegeldeuren genoemd, zijn een alternatief voor vouwdeuren als je op zoek bent naar meer privacy en isolatie. Openslaande deuren bestaan uit twee deuren die zich openen in tegengestelde richting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, waaronder hout, glas en staal. Openslaande deuren hebben een klassieke uitstraling en zijn ideaal voor het afsluiten van ruimtes waar je volledige privacy nodig hebt, zoals slaapkamers en badkamers.

alternatief vouwdeur spiegeldeuren

Hoe kies je het beste alternatief voor jouw situatie binnen?

Voor het beste alternatief voor een huisdeur, is het belangrijk om rekening te houden met:

 1. Ruimte: Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte in jouw woning. De keuze voor een bepaald type deur kan afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte en de manier waarop de deur moet openen. Zo hebben schuifdeuren en pocket deuren minder ruimte nodig dan openslaande deuren of pivotdeuren.
 2. Functionaliteit: Naast de beschikbare ruimte, is het ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteit van de deur. Wil je bijvoorbeeld een deur die helemaal open kan, of een deur die slechts gedeeltelijk open gaat? Is het belangrijk dat de deur geluid dempt, of moet hij juist extra licht doorlaten? Deze factoren kunnen allemaal van invloed zijn op de keuze voor het type deur.
 3. Stijl: Een andere factor om rekening mee te houden is de stijl van de deur en hoe deze past bij de rest van jouw interieur. Schuifdeuren en barn deuren hebben bijvoorbeeld een meer rustieke uitstraling, terwijl pivotdeuren een modernere look hebben.
 4. Budget: Tot slot is het belangrijk om het budget in overweging te nemen. Sommige alternatieven kunnen duurder zijn dan vouwdeuren, terwijl andere juist goedkoper zijn. Het is daarom belangrijk om het beschikbare budget in acht te nemen bij het maken van een keuze.
houten taatsdeuren alternatief vouwdeuren
Fotografie: Fran Parente

Voordelen van vouwdeuren buiten

Vouwdeuren als deur naar buiten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele deuren en kunnen een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle, ruimtebesparende en energie-efficiënte oplossing.

 1. Ruimtebesparing: Vouwdeuren zijn een uitstekende keuze als je weinig ruimte hebt buiten, omdat ze weinig ruimte innemen wanneer ze geopend zijn. In tegenstelling tot openslaande deuren hebben vouwdeuren geen draaiende scharnieren, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen.
 2. Groot formaat: Vouwdeuren kunnen vaak groter zijn dan traditionele deuren. Dit betekent dat je een groot glasoppervlak kunt hebben, waardoor er veel natuurlijk licht binnenkomt. Bovendien bieden vouwdeuren een onbelemmerd uitzicht op de buitenomgeving.
 3. Flexibiliteit: Vouwdeuren bieden een hoge mate van flexibiliteit omdat ze op verschillende manieren kunnen worden geopend. Hierdoor kun je de deuren gedeeltelijk openen om een kleine hoeveelheid lucht binnen te laten, of ze helemaal openen om een naadloze overgang van binnen naar buiten te creëren.
 4. Design: Vouwdeuren hebben vaak een strak en modern design, waardoor ze goed passen bij hedendaagse bouwstijlen en interieurs.
 5. Energie-efficiëntie: Vouwdeuren bieden een goede isolatie, wat betekent dat ze bijdragen aan het verlagen van de energierekening en het verhogen van het comfortniveau in huis.
 6. Waardeverhogend: Vouwdeuren kunnen de waarde van je huis verhogen door de verbetering van de esthetiek en de functionaliteit van het huis.
vouwdeur buiten voordelen
Fotografie: Martin Gardner

Nadelen van vouwdeuren buiten

Hoewel vouwdeuren als deur naar buiten vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw huis. Het is belangrijk om de voors en tegens zorgvuldig af te wegen en een weloverwogen keuze te maken.

 1. Kosten: Vouwdeuren zijn over het algemeen duurder dan traditionele deuren, vooral als je kiest voor hoogwaardige materialen en afwerkingen.
 2. Onderhoud: Vouwdeuren vereisen regelmatig onderhoud, vooral als ze worden blootgesteld aan weersomstandigheden zoals regen, wind en zonlicht.
 3. Beperkte lucht- en waterdichtheid: In vergelijking met traditionele deuren bieden vouwdeuren vaak minder lucht- en waterdichtheid, waardoor er meer tocht of koude lucht binnen kan komen. Bovendien zijn vouwdeuren gevoeliger voor lekkages bij zware regenval.
 4. Moeilijker te openen en sluiten: Het openen en sluiten van vouwdeuren kan meer inspanning vergen dan traditionele deuren, vooral als de deuren groot en zwaar zijn. Daarnaast kan het systeem van de vouwdeuren na verloop van tijd minder soepel gaan werken.
 5. Veiligheid: Vouwdeuren hebben vaak minder veiligheidsfuncties in vergelijking met traditionele deuren. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige materialen en goede sloten om de veiligheid van je huis te waarborgen.
moderne vouwdeuren tuin
Fotografie: Lorenzo Zandri

Vouwdeur alternatief voor buiten

1. Openslaande deuren

Openslaande deuren zijn een populaire keuze voor deuren naar buiten, omdat ze een klassieke en elegante uitstraling hebben. Ze bestaan uit twee deuren die naar buiten openen en kunnen in verschillende materialen worden gemaakt, zoals hout, aluminium of kunststof. Openslaande deuren bieden niet alleen gemakkelijke toegang tot buiten, maar laten ook veel natuurlijk licht binnen en bieden een breed uitzicht op de omgeving. Een bijkomend voordeel is dat ze volledig open kunnen worden gezet, waardoor je binnen en buiten naadloos kunt integreren.

alternatief vouwdeur buiten openslaande deuren

2. Schuifpui

Een glazen schuifpui is een populaire keuze voor deuren naar buiten vanwege hun moderne en minimalistische uitstraling. Ze bestaan uit één of meerdere panelen die zijwaarts langs een rail bewegen om toegang tot buiten te bieden. Schuifpuien kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium, kunststof of hout, en bieden veel flexibiliteit in termen van ontwerpopties. Ze zijn ook een goede keuze als je beperkte ruimte hebt, omdat ze geen extra ruimte nodig hebben om te openen.

alternatief vouwdeur buiten schuifpui
Fotografie: João Margalha

3. Taatsdeur

Taatsdeuren, ook wel pivotdeuren genoemd, zijn een opvallende en unieke optie voor deuren naar buiten. In tegenstelling tot traditionele scharnierdeuren draaien taatsdeuren om een verticale as in plaats van om een horizontale as. Dit zorgt voor een bijzondere uitstraling en biedt veel ontwerpmogelijkheden. Taatsdeuren kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, staal of glas, en bieden veel flexibiliteit als het gaat om afmetingen en vormen. Een bijkomend voordeel van taatsdeuren is dat ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, zelfs met slechts één hand, en ze creëren een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

alternatief vouwdeuren buiten taatsdeuren
Fotografie: Wa-la.net

Hoe kies je het beste alternatief voor jouw situatie buiten?

Het kiezen van de juiste deur voor toegang tot buiten hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeuren, beschikbare ruimte en budget. Terwijl vouwdeuren een populaire optie zijn vanwege hun stijlvolle en veelzijdige ontwerp, bieden alternatieve mogelijkheden zoals openslaande deuren, schuifpuien en taatsdeuren veel ontwerpmogelijkheden en voordelen.

Als je op zoek bent naar een klassieke en elegante uitstraling, zijn openslaande deuren een goede optie. Voor een moderne en minimalistische uitstraling zijn schuifpuien een populaire keuze. Als je op zoek bent naar iets unieks en opvallends, zijn taatsdeuren een goede optie. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en eventuele beperkingen, zoals obstakels of verplichte veiligheidsvoorschriften.

Bekijk ook:
Stalen deur met glas

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate