Het modern industriële Merlot appartement


Houd je van strakke moderne interieurs met een stoer industrieel tintje? We nemen je vandaag mee naar Brasilia, waar we gaan binnenkijken in het stoere Merlot Apartment, ontworpen door Architectenstudio Semerene Arquitetura Interior!

Het appartement is gelegen in Brasilia, een iconische stad van modernisme, gebouwd in 1960 door architect Oscar Niemeyer. Het gebouw heeft een betonconstructie, een functioneel en strak plan, met typische modernistische elementen, zoals de holle baksteen en grote raamkozijnen, met veel natuurlijk licht. Het appartement had veel potentie door zijn strakke structuur, met weinig pilaren en de afwezigheid van zichtbare balken, wat de architect meer vrijheid geeft om een ​​open indeling te creëren. Dit kenmerk sloot perfect aan bij de briefing van het koppel, om het modernistische karakter van het gebouw te benadrukken en een open plan te creëren waarin de kamers visueel met elkaar verbonden zijn, met veel natuurlijk licht en dwarsventilatie.

Stoere betonnen scheidingswand in industriele woonkamer met betonnen vloer en plafond

Nieuwe open indeling

Vóór de renovatie had het appartement van 120 m2 met 2 slaapkamers en 1 master suite, een gesloten keuken en een grote wasruimte, wat niet in verhouding stond tot de behoeften van de klanten. De levensstijl van de bewoners gaf de architect carte blanche voor een lay-outrevolutie, waarbij het sociale gebied voorop staat. In het project werd de derde slaapkamer geëlimineerd en werd deze de eetkamer. De voormalige tweede slaapkamer maakte plaats voor de tv-kamer, omsloten door ijzeren en glazen deuren. De master suite van de bewoners krijgt ook meer openheid wanneer deze in de badkamer ensuite wordt geïntegreerd – een subtiele transparante scheidingswand scheidt de twee ruimtes en houdt ze visueel met elkaar verbonden. De washok werd geminimaliseerd om aan de behoeften van de klanten te voldoen, waardoor de keuken opnieuw kon worden ingedeeld, met directe toegang tot ventilatie via holle bakstenen uit de gevel. Zo werd de keuken geïntegreerd in de sociale ruimte om gastronomische momenten met vrienden te organiseren. In het centrale gedeelte van het appartement bevindt zich het thuiskantoor, met directe toegang tot de suite en het sociale gedeelte.Zwarte marmeren eettafel met grijze eetkamerstoelenIn deze industriele woonkamer is er gekozen voor een betonnen vloer, plafond en wandenZwarte railsverlichting in stoere industriele woonkamerBetonlook in stoere badkamer met zwarte wastafels op marmeren bladInloopdouche in stoere badkamer met glazen schuifdeur

Scheidingswanden en deuren in ijzer en glas

De sleutelwoorden voor dit project zijn visuele integratie en openheid en de uitdaging was om deze sterke verbinding tussen de kamers te creëren en tegelijkertijd privacy toe te staan. De oplossing die het project kenmerkt, zijn scheidingswanden en deuren in ijzer en glas, om akoestisch te isoleren maar het zicht en natuurlijk licht van de ruimtes niet te blokkeren. Gordijnen werden geïnstalleerd om privacy te bieden in de suite van het paar. De visuele doorlaatbaarheid die wordt gegeven door de transparantie van het glas heerst in de hoofdruimten en staat in contrast met de houten volumes die de sociale badkamer-, was- en keukenkasten vormen.

Betonnen vloer en plafond gecombineerd met stalen boekenkast en houten wandbekleding

Stalen boekenkast als roomdivider

De lange ijzeren boekenkast verschijnt als een multifunctioneel element – hij sluit het kantoor af, bewaart de verzameling vintage fotoapparatuur, planten en objecten en maakt plaats voor een hoog aanrecht in de keuken. Dit element versterkt de continuïteit tussen alle ruimtes en geeft het appartement zijn persoonlijkheid. De overheersende kleur is grijs in verschillende tinten en texturen.

Grijs interieur met zachte kleuren

De grijstinten creëren een neutrale basis om te experimenteren met zachtere kleuren, die warmte brengen en de kou van het beton doorbreken, zoals blauw, groen en stofroze, aanwezig in kunst, meubels en objecten. Natuurlijke en contrasterende materialen werden gebruikt om balans in de ruimtes te brengen. Cementpleister wordt in overvloed gebruikt – het is aanwezig in de vloer, muren en plafond – het geeft een gevoel van rustiekheid door het hele appartement. In de badkamers breekt de adel van het nero marquina-marmer de rauwheid van het beton, net zoals het hout van het houtwerk bijdraagt ​​door meer warmte in de ruimte te brengen.

Stoere slaapkamer gescheiden van badkamer ensuite met glazen wand met stalen kozijnen

Badkamer met dubbele zwarte ronde wastafels op meubel met zwarte marmeren blad

Stoere materialen en kleuren

Er is ook gekozen voor verschillende materialen in grijstinten, maar die door hun textuur zintuiglijk van elkaar verschillen, zoals beton, keukentegels, houtwerk en plafondschildering. Het zwart geverfde ijzer is aanwezig in de scheidingswanden en in al het multifunctionele element dat de boekenkast en het aanrecht omvat. Dit materiaal resulteerde in lijnen die opvallend en toch licht van gewicht zijn. Met de transparantie van het glas versterkt het het concept van een open en doorlatende ruimte en wordt het de hoofdrolspeler van het huis.

Glazen scheidingswand met zwarte stalen kozijnen in slaapkamer en badkamer ensuite

Thuiskantoor

Omdat de bewoner vanuit huis werkt, was de vraag om een ​​open thuiskantoor te creëren dat is verbonden met de woonkamer, met de mogelijkheid van geluidsisolatie, zonder dat er natuurlijk licht verloren gaat. In het project bezet deze kamer het centrale gedeelte van het appartement en heeft via ijzeren en glazen deuren een directe verbinding met zowel de sociale ruimte als de suite. Tegelijkertijd kunnen degenen in het thuiskantoor ook de keuken zien, wat een scenario mogelijk maakt waarin meerdere activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden in verschillende ruimtes, met veel visuele vloeiendheid en een gevoel van ruimtelijkheid.Mooie grote hanglamp boven marmeren eettafel met grijze stoelenDit thuiskantoor heeft een mooie glazen wand met stalen kozijnen gekregen

Brutalisme

Door het overvloedige gebruik van beton en de waardering van de oorspronkelijke kenmerken van het gebouw, brengt het project een sterke verwijzing naar het brutalisme dat zo aanwezig is in het dagelijkse leven van Brasília, een stad die door de eigenaren wordt bewonderd. In brutalistische gebouwen is de structuur duidelijk en zijn de functies duidelijk. Het project probeerde ook door transparantie de functies en activiteiten bloot te leggen die plaatsvinden in de verschillende kamers van het appartement.

De sfeer van het project wordt geboren uit de balans tussen tegenstellingen – rauw en elegant, koud en gezellig. Door het gebruik van verschillende texturen en contrasten tussen materialen wordt een multisensorische sfeer gecreëerd waarin de kunst, objecten en stukken Braziliaans en Italiaans design opvallen. Merlot, de kat van de bewoners, was ook een grote inspiratiebron. Tijdens de briefing vraagt de architect klanten altijd om kort te omschrijven wat ze willen voor het appartement. Ze vatten de ideale sfeer samen in drie woorden “elegant, zacht en grijs … zoals onze kat Merlot”. Uit die simpele zin werden het concept en de naam van het project geboren.

Fotografie: Joana França

Bekijk ook:
Modern industrieel appartement van 82m2
Modern industrieel nieuwbouwappartement
Klein appartement met een klassiek industrieel interieur

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate