13x Tips voor het creëren van een minimalistisch interieur


Van de week hebben we een aantal hele mooie minimalistische interieurs laten zien. We kunnen ons dus goed voorstellen dat jij deze modern ‘less is more’ stijl bent gaan waarderen, en dat je misschien zelfs een minimalistisch interieur in jouw huis wilt toepassen. Goed nieuws, want in deze blog hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je met deze stijl aan de slag kunt gaan in je eigen interieur. Succes!

Strakke lijnen, overzicht, monochroom, eenvoud, “less is more” – dit zijn enkele termen die onmiddellijk in je opkomen als je aan een minimalistisch interieur denkt. Vaak wordt gedacht dat het niet moeilijk is om zo’n interieurstijl te creëren. Maar het bereiken van deze look is eerlijk gezegd moeilijker dan alleen maar een paar meubels uit te zoeken voor een witte achtergrond. Dan zal de kans inderdaad groot zijn dat jouw huis saai, koud en steriel aanvoelt. Ben jij fan van minimalistische interieurs, maar wil je voorkomen dat het niet warm en gezellig aanvoelt? Lees dan snel onze handige tips en bekijk de mooie inspiratie voorbeelden.

  1. Bij het creëren van een klassiek minimalistisch interieur draait het allemaal om de basiskleur. Ingetogen tinten heersen hier , zoals grijs, beige en natuurlijk wit. Deze kleuren zijn neutraal en wekken een gevoel van rust op. Maar juist omdat klassiek minimalisme kleuravers is, hoeft het niet saai of saai te zijn. In feite is minimalisme op zijn best precies het tegenovergestelde. Als je wat kleur wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je stevige pigmenten kiest die prettig zijn voor de ogen en goed samensmelten met de neutrale tinten, zoals aardetinten bruin, blauw, bruin en groen.

   De grijze betonlook vloer en strakke witte muren vormen de basis in dit prachtige Deense appartement. Klik hier voor meer foto's.
   De grijze betonlook vloer en strakke witte muren vormen de basis in dit prachtige Deense appartement. Klik hier voor meer foto’s.
  2. Kleuren zijn belangrijk voor de sfeer en uitstraling van een interieur. Blijf voor het creëren van een evenwichtig minimalistisch interieur bij een drietal tinten per kamer die slechts een paar tinten van elkaar verwijderd zijn voor een soepele consistentie en een strakke afwerking. Door een beknopt palet te maken, heb je een beter gevoel voor richting bij het creëren van een goed bewerkt, modern minimalistisch huis met neutrale tinten die gemakkelijk zijn om mee te werken, waaronder wit, crème, zwart en grijs.
  3. Omdat in een minimalistisch interieur draait om pure schoonheid, vier je de architectonische details van je huis door ze in je voordeel te gebruiken door eromheen te ontwerpen in plaats van ze te verbergen.
  4. Natuurlijk licht is belangrijk in elk huis, maar in een minimalistisch interieur komt dit aspect nog beter tot z’n recht. Het licht vormt een aanvulling op de minimalistische oppervlakken, waardoor de ruimte comfortabel en ruim aanvoelt. Het toont ook de ware kleuren van de muren, vloeren en meubels, waarbij de ware essentie van de minimalistische stijl behouden blijft. Doorzichtige inbetweeners en een strategisch geplaatste spiegel kunnen helpen om licht in een ruimte te filteren en te weerkaatsen.

   Japandi interieurs kenmerken zich ook met een mooie minimalistische stijl.
   Japandi interieurs kenmerken zich ook met een mooie minimalistische stijl.
  5. Eenvoud en behoefte gaan hand in hand in een minimalistische interieur, waarbij de een nooit opweegt tegen de ander, omdat je het bestaan van elk element moet rechtvaardigen wanneer je nieuwe items binnenbrengt om een strakke bewerking onder controle te houden.
  6. Als je je hebt afgevraagd hoe je je geheel witte of grijze ruimte aantrekkelijker kunt maken, dan kan textuur een mooie oplossing zijn. Het introduceren van gevarieerde texturen in je interieur, met behoud van dezelfde kleur, geeft je verscheidenheid in eenheid. Het maakt je ruimte levendig met een minimalistische geest.

   In het moderne en minimalistische kantoor van ontwerpbureau Studio In2 is een stoere betonlook muur gecreëerd. Klik hier voor meer foto's.
   In het moderne en minimalistische kantoor van ontwerpbureau Studio In2 is een stoere betonlook muur gecreëerd. Klik hier voor meer foto’s.
 1. Over textuur gesproken – Een minimalistische kamer met neutrale tinten kan koud of saai aanvoelen, maar door het juiste gebruik van textuur, kan je dit probleem verhelpen. Let hierbij op de kleuren. Als je te veel texturen, materialen en oppervlakken van alle verschillende kleuren mengt, zal dit averechts werken. Als je een witte basis hebt, kies dan voor soortgelijke beige, greige of aardetinten die je samen in de natuur zou zien.Naast textuur op de muren, zijn er nog veel meer mogelijkheden om textuur in je interieur toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan mooie gordijnen die je voor de grote raampartijen, die moderne glazen schuifpui of harmonicadeuren ophangt. Een strakke gietvloer kan je eenvoudig opwarmen met een heerlijk zachte vloerkleed, terwijl kussens en kleden ook altijd een goed idee is op de bank, de fauteuil of zelfs de eetkamerstoelen.
 2. Breng de look van witte ruimte en strakke lijnen in evenwicht met natuurlijke materialen, zoals een houten krukje in een minimalistische badkamer, of een een houten bank aan het uiteinde van je bed waar je mooie spullen op kunt plaatsen. Kies voor een paar vetplanten voor een vleugje kleur op je salontafel, of plaats een mooie grote plant in een pot in een lege hoek om de ruimte op te fleuren.

  De minimalistische badkamer van Erin, met een houten bad en stijlvolle wandplanten aan de gestuukte muren. Klik hier voor meer foto's.
  De minimalistische badkamer van Erin, met een houten bad en stijlvolle wandplanten aan de gestuukte muren. Klik hier voor meer foto’s.
 3. Rommel is nooit fijn, en dat geldt zelfs meer in een minimalistisch interieur, waar rommel nog meer zal opvallen. Ruim dus zoveel mogelijk op, investeer in stijlvolle opbergers en bedenk snelle dagelijkse schoonmaakroutes om de harmonieuze en praktische geest van de ontwerpstijlen te behouden. Mooie kasten zorgen ervoor dat de chaos binnen kan leven en er aan de buitenkant nog steeds chic uitziet. Dit is geweldig nieuws voor degenen die van de minimalistische look houden, maar van binnen echte maximalisten zijn. Je hoeft je verzamelaarsverleden niet helemaal achter je te laten, maar de hoarder-mentaliteit moet verdwijnen.
 4. Beoefen ‘less is more, en leef ernaar, want dit zal altijd het meest uitdagende en toch lonende aspect zijn bij het creëren van een minimalistisch interieur. Gebruik alleen spullen die ook een functionele waarde hebben, niet alleen omdat het er leuk uitziet. De sleutel is om de rest van je ontwerpelementen een ondersteunende rol te laten spelen voor het meubilair, in plaats van de aandacht weg te jagen. Focus bijvoorbeeld op het kiezen van stukken die slanker zijn, zonder al te veel visueel gewicht voor hen. Dit kan betekenen dat je kiest voor een sculpturale vloerlamp of kussens in een gedempt patroon.

  Deze moderne minimalistische keuken is ontworpen door Duitse architect Thomas Bendel met strakke witte muren, betonlook vloer en combinatie van zwarte en houten keukenkasten. Klik hier voor meer foto's.
  Deze moderne minimalistische keuken is ontworpen door Duitse architect Thomas Bendel met strakke witte muren, betonlook vloer en combinatie van zwarte en houten keukenkasten. Klik hier voor meer foto’s.
 5. Een herkenbare uitdaging bij het creeeren van een minimalistisch interieur is met de beperkte spullen waar je eigenlijk mee moet werken.. Dit maakt het beslissingsproces nog lastiger dan normaal. Je moet elk meubel of accessoire echt zorgvuldig overwegen voordat het de kamer binnenkomt. Maar dit betekent ook dat het eindresultaat elegant is samengesteld. Je doel is om een ruimte te creëren waar iedereen tijd in zou willen doorbrengen. In dit geval loont het echt om kwaliteit boven kwantiteit te kopen en te investeren in klassiekers die nooit uit de mode zullen raken. Impuls aankopen op trendy items waar je snel genoeg van krijgt werkt niet bij een minimalistisch interieur. Kies goed gemaakte stukken die lang meegaan, bestand zijn tegen dagelijks gebruik en er daardoor beter uitzien.
 6. Grote kunstwerken of zelfs meubels kunnen de rol van het brandpunt in je ruimte spelen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas op he grote eettafel, een gezellige open haard of houtkachel, een accentmuur, noem maar op.

  Elena Fateeva van ontwerpbureau Fateeva Design heeft in deze minimalistische slaapkamer gekozen voor een groot abstract kunstwerk aan de strakke witte muur. Klik hier voor meer foto's.
  Elena Fateeva van ontwerpbureau Fateeva Design heeft in deze minimalistische slaapkamer gekozen voor een groot abstract kunstwerk aan de strakke witte muur. Klik hier voor meer foto’s.
 7. Een grote uitdaging in een minimalistisch interieur is om te weten wanneer je moet stoppen met het toevoegen of aanpassen van een ruimte. Als de ruimte goed functioneert, eenvoudig van samenstelling is zonder al te stimulerend te zijn, weet je dat je klaar bent.

Bekijk ook:

25x Moderne woonkamer
25x Moderne badkamer
Less is more – Minimalistische interieurs

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate