Tegelstickers


Tegelstickers zijn voor velen een echte lifesaver. Lees er hier alles over, waar en hoe je het kunt gebruiken, de voordelen en nadelen, en natuurlijk de mooiste inspiratie voorbeelden!

Hoewel er tegenwoordig ook alternatieven zijn voor tegels, kiezen de meeste mensen nog steeds voor tegels in huis. Op de vloer of aan de achterwand in de keuken, op de vloeren en wanden in de badkamer en het toilet, maar ook bijvoorbeeld in de hal. Tegels zijn praktisch, waterbestendig en vooral decoratief mooi.

Dit laatste is natuurlijk subjectief – wat voor de één lelijk is, kan voor de ander mooi zijn. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen een nieuwe woning krijgen, waar ze niet heel enthousiast zijn over de tegels in de badkamer, keuken of toilet. Als het gaat om een koophuis, dan is het de overweging of je die tegels wilt vervangen door nieuwe tegels. Maar als het gaat om een huurwoning of een studentenkamer, dan kiezen de meeste mensen ervoor om het maar zo te laten. Nieuwe tegels zijn weliswaar mooi, maar het is niet goedkoop – zowel niet in aankoop als arbeid. Je bent al snel honderden euro’s kwijt voor een kleine ruimte.

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Zo zou je bijvoorbeeld de tegels kunnen verven in een mooie kleur. Een andere mogelijkheid zijn plaktegels, die je eenvoudig zelf kunt aanbrengen op de bestaande tegels. En tegelstickers kunnen dus ook een heel goed idee zijn.

leuke tegelstickers voor keuken
De sierlijke tegelstickers die in deze mooie keuken zijn gebruikt, zijn hier verkrijgbaar.

Wat zijn tegelstickers?

Tegelstickers zijn eigenlijk gewoon stickers die je op tegels kunt plakken. Ze zijn veelal gemaakt van kwalitatief hoge PVC folie, bedrukt met UV-inkt en afgewerkt met een met glanzende UV-lak. Hierdoor zijn tegelstickers waterbestendig, en kunnen ze dus ook gebruikt worden op de tegels in natte en vochtige ruimtes, zoals de badkamer, toilet en keuken.

Zoals gezegd zijn de tegelstickers bedrukt. Het kunnen tegelstickers zijn die volledig bedrukt zijn met een bepaalde kleur, maar het kunnen ook mooie patronen of zelfs plaatjes zijn. Eenvoudige egale stickers kunnen dus heel eenvoudig omgetoverd worden tot bijvoorbeeld super mooie patroontegels. Hierdoor kan een ruimte een hele andere uitstraling krijgen.

De tegelstickers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Populaire formaten zijn bijvoorbeeld 15x15cm, 20x20cm en 25x25cm. Heb je een ander formaat tegels, dan kan je de tegelstickers soms ook op maat laten maken.

tegelstickers terrazzo
De mooie tegelstickers met een terrazzo look zijn hier verkrijgbaar.

Hoe tegelstickers aanbrengen

Tegelstickers aanbrengen op bestaande tegels is een hele eenvoudige klus, die je binnen een dag (natuurlijk afhankelijk van hoe groot de muur of vloer is) kunt klaren. Hieronder vind je een korte handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de tegelstickers kunt aanbrengen.

handleiding tegelstickers aanbrengen
Bron: Quadrostyle.com
  1. Voordat je de tegelstickers aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak schoon is van alle sporen van stof, vet of olie. Verwijder eventuele sporen van afwasmiddel met een vochtige spons en laat het goed drogen.
  2. Draai een hoek van de tegel terug van de achterkant, trek hem eraf en plaats hem op de bestaande tegel.
  3. Gebruik een droge doek en een gladde beweging om eventuele luchtbellen naar de randen te duwen totdat de sticker stevig vastzit. Besteed extra aandacht aan de stickerranden. Alle vier de zijden mogen niet voorbij de tegelrand uitsteken en ook niet over afgeronde randen buigen, omdat de sticker hierdoor los kan laten.
  4. Reinig de tegelstickers indien nodig. Schrobben en het gebruik van schurende chemicaliën worden niet aanbevolen.

De voordelen van tegelstickers

Het grote voordeel van tegelstickers is dus dat je heel eenvoudig en snel het uiterlijk van bestaande tegels in een ruimte kunt veranderen, en daarmee ook de uitstraling van de ruimte. Daarnaast hebben tegelstickers ook andere voordelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Goedkoop in aanschaf;
  • Eenvoudig zelf aan te brengen;
  • Je hebt geen speciale gereedschappen nodig;
  • Eenvoudig schoon te maken;
  • Verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en patronen.
tegelstickers keuken vloer
De zwart witte patroontegels in deze mooie moderne keuken zijn hier verkrijgbaar.

Tegelstickers in de badkamer

Als je het hebt over tegels in huis, dan denk je als eerste aan de badkamer. Vooral in huurwoningen en studentenhuizen, zijn de vloeren en wanden vrijwel altijd betegeld met tegels – vaak standaard vierkante witte tegels. Voor de verhuurder is dat namelijk goedkoop, maar voor jou is dat natuurlijk niet de mooiste keuze. Je gaat het ook niet opnieuw betegelen, en verven mag in veel gevallen niet. Tegelstickers zijn dan de perfecte oplossing. Hieronder vind je een aantal mooie inspiratie voorbeelden van badkamers waar tegelstickers zijn gebruikt.

tegelstickers badkamer vloer
Deze mooie Piazza tegels op de badkamer vloer zijn geïnspireerd door handgeschilderde tegels van Tabarka. Hier verkrijgbaar.
tegelstickers badkamer wand bad
Deze sierlijke cementtegelstickers creëren een exotische sfeer in deze mooie badkamer – een warm contrapunt van de functionele stenen badrand en het stralend witte bad.
De achtergrond is crèmekleurig, terwijl het patroon enkele verouderde effecten heeft in antracietgrijs en taupe waardoor dit ontwerp zijn karakteristieke charme heeft. Hier verkrijgbaar.
patroon tegelstickers badkamer vloer
De patroon tegelstickers in deze badkamer zorgen voor een moderne uitstraling met klassieke inspiratie voor de binnenmuren en vloer van elke ruimte. Door zijn gezellige en comfortabele uitstraling past hij bij alle decoratiestijlen, van modern tot traditioneel. Hier verkrijgbaar.

Tegelstickers in de keuken

Ook de keuken is een plek waarvan je de uitstraling heel eenvoudig kunt veranderen door de oude tegels te beplakken met tegelstickers. De tegels op de keuken achterwand, maar dit kunnen ook de tegels op de vloer zijn. Hieronder vind je een aantal mooie keukens waar tegelstickers zijn gebruikt.

patchwork tegelstickers keuken achterwand
De keuken achterwand in deze keuken is beplakt met stijlvolle zwart witte patchwork tegels. Hier verkrijgbaar.
mooie tegelstickers keuken
De achtergrond van deze mooie tegelstickers is zwart met een verouderd effect van cementtegels, het contrast is wit. Hier verkrijgbaar.

Tegelstickers voor de trap

De trap is niet het eerste waar je aan denkt bij tegelstickers, maar met tegelstickers kan je de trap een hele leuke makeover geven, door de stootborden te beplakken. Bekijk onderstaande mooie voorbeelden om te zien wat tegelstickers met jouw trap kunnen doen.

patchwork tegelstickers trap
Stoere trap bekleed met blauw-groene patchwork tegelstickers. Hier verkrijgbaar.
zwart grijze tegelstickers trap
De zwart grijze tegelstickers staan super goed bij de houten traptreden. Hier verkrijgbaar.
portugese tegelstickers trap
Geef je trap een mediterrane uitstraling met deze kleurrijke Portugese tegelstickers. Hier verkrijgbaar.

Bekijk ook:
Tapijttegels
Patchwork tegels
Keuken achterwand tegels tot het plafond

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate