Tuingereedschap opbergen


Heb jij veel tuingereedschap, en ben jij op zoek naar leuke en praktische ideeën voor het opbergen en ophangen van jouw collectie tuingereedschap? Kijk dan snel verder, want wij hebben tien inspirerende ideeën, inclusief inspiratie voorbeelden en handige tips voor je op een rijtje gezet!

We weten allemaal hoe belangrijk het is om het juiste gereedschap te hebben voor klusjes en DIY projecten in huis en tuin. Echter, velen van ons realiseren zich niet hoe belangrijk het is om goed voor het gereedschap te zorgen, zodat het gereedschap zo lang mogelijk goed blijft. Hoewel dit voor alle gereedschappen geldt, is het vooral belangrijk om goed voor je tuingereedschap te zorgen. Tuingereedschap is waarschijnlijk het meest verwaarloosde soort gereedschap. We gebruiken ze, misbruiken ze en zetten ze vuil en nat weg om ze te zien roesten, waardoor ze in de loop van de tijd niet meer goed werken. Dat geldt voor alle soorten tuingereedschap, van de grasmaaier tot de hark. Zonde, vind je ook niet?

Er zijn heel veel verschillende manieren om je tuingereedschap te verzorgen en te onderhouden, maar voor alle soorten tuingereedschap begint goed onderhoud door het goed op te bergen. Verschillende weersomstandigheden kunnen namelijk grote schade aanrichten. Tuingereedschap opbergen kan echter op verschillende manieren – de beste manier in de ene tuin hoeft niet de beste manier te zijn in de andere tuin. Ben jij dus ook op zoek naar een praktische en leuke manier voor het opbergen van jouw tuingereedschap? Laat je inspireren door onderstaande ideeën.

1. Tuinhuis

Een tuinhuis is naar ons idee altijd een goed idee, mits je een tuin hebt met voldoende ruimte. Er zijn namelijk altijd spullen die je liever niet in huis wilt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan de BBQ, al je tuinmeubelen die in de winter droog moeten staan, fietsen en scooters, en natuurlijk het tuingereedschap. Met een tuinhuis zorg je er niet alleen voor dat je jouw tuingereedschap droog kunt opbergen, maar het is ook handig om je gemakkelijk erbij kunt. Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en prijsklassen. De prijzen van klassieke tuinhuizen van Tuin Huis Winkel beginnen vanaf €629,- voor de meest eenvoudige variant, en kunnen oplopen tot €15.249,- voor een luxe tuinhuis.

tuingereedschap opbergen tuinhuis

2. Gereedschapsrekken

Gereedschapsrekken zijn een ideale manier om die harken en schoppen veilig en van de grond te houden, waar iemand er gemakkelijk over kan struikelen en zichzelf bezeren. Deze rekken zijn smal, nemen minimale ruimte in beslag en kunnen zware gereedschappen houden. Zelfs als je geen garage, schuur of tuinhuis hebben, is het mogelijk om een gereedschapsrek te creëren. Bijvoorbeeld aan een houten schuur of aan de muur van de zijkant van je huis. Om ervoor te zorgen dat het tuingereedschap droog blijft, zou je een smal afdakje kunnen maken.

tuingereedschap opbergen afdak

3. Opbergkast in de tuin

Heb je een hele kleine of een smalle tuin, en heb je niet genoeg ruimte voor een tuinhuis? Dan zou je ook een opbergkast in de tuin kunnen overwegen. Een opbergkast in de tuin zou je kunnen vergelijken met een normale kast die je ook binnen in huis plaatst. Vaak worden deze vaak tegen een muur geplaatst, om optimaal met de ruimte om te gaan. Het grote voordeel is natuurlijk dat je jouw tuingereedschap droog kunt opbergen. Onderstaande opbergkast kan je vrij eenvoudig zelf maken. Klik hier voor de volledige handleiding.

tuingereedschap opbergen opbergkast in tuin

4. Opbergkist in de tuin

Een variant van de opbergkast is een opbergkist in de tuin. Vergelijken met een opbergkast is een opbergkist over het algemeen een stuk lager. Hierdoor kan je de kist bijvoorbeeld onder een raam plaatsen in de tuin. Omdat het kleiner is, zijn opbergkisten ideaal voor het opbergen van bijvoorbeeld kussens en handgereedschappen voor de tuin.

tuingereedschap opbergen opbergkist

5. Bank met opbergruimte in de tuin

Een goed alternatief van de opbergkist in de tuin, is een bank met opbergruimte. In de tuin kan je nooit genoeg zitplekken hebben. Een luxe loungebank is natuurlijk ideaal, maar wat extra stoelen en banken kan uiteraard geen kwaad. Het handige van een bank met opbergruimte, is dat je kleine spullen en handgereedschap droog kunt opbergen. Op die manier raak je het ook minder snel kwijt, en weet je het te vinden als je het nodig hebt.

tuingereedschap opbergen bank met opbergruimte

6. Houten pallet

Hout palletten zijn bedoeld voor het transporteren van spullen in vrachtwagens, maar je kunt ze ook op heel veel verschillende manieren hergebruiken in huis en tuin. Houten paletten banken en bedden zijn bijvoorbeeld erg populair. En er worden ook heel veel meubelen en tuinmeubelen gemaakt van houten palletten, zoals loungebanken en tafels voor de tuin. En met houten palletten kan je ook een handige rek maken voor het opbergen van tuingereedschap, zoals harken en schoppen. Onderstaande DIY rek, gemaakt van een simpele houten pallet, bevat ook een handige opbergvak aan de onderkant.

tuingereedschap opbergen houten palletten

7. Werkbank

Onderstaand idee hebben we gevonden bij Amber, het gezicht achter Amber-oliver.com – een lifestyleblog waar ze haar lezers inspireert met met leuke doe-het-zelfprojecten, kleurrijk knutselwerk en meer. Zo had ze ook dit idee gedeeld, een DIY werkbank voor de tuin waarmee ze ook haar tuingereedschap kan opbergen. Omdat het ook een werkbank is, gemaakt van houten palletten, is het een geweldig idee voor mensen die van tuinieren houden. Klik hier voor de volledige handleiding.

tuingereedschap opbergen werkbank

8. Haken

Een van de meest eenvoudige manier voor het opbergen van tuingereedschap is met behulp van haken. Haken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen en formaten. Het grote voordeel is dat je met haken het tuingereedschap kan ophangen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het netjes en overzichtelijk is in de schuur of tuinhuis, het is ook een stuk veiliger. Onderstaande haken zijn speciaal gemaakt voor het opbergen van tuingereedschap zoals harken en schoppen.

tuingereedschap opbergen haken

9. Hoekopberger

Onderstaande hoekopberger is een super eenvoudig product, maar is wel super praktisch voor het opbergen van lange tuingereedschap met een steel, zoals harken, schoppen en bezems. Het element kan je eenvoudig aan de muur monteren in een hoek van bijvoorbeeld je schuur of tuinhuis. Hierdoor neemt het heel weinig ruimte in beslag. Ideaal!

tuingereedschap opbergen hoekopberger

10. Wandkapstok

Onderstaand idee vinden we ook super leuk. In deze schuur zijn eenvoudige witte wandkapstokken van hout aan de wand gemonteerd, waaraan heel veel verschillende soorten spullen opgehangen kunnen worden, van laarzen tot manden en tuingereedschap. Dit is niet alleen praktisch en budgetvriendelijk, het ziet er ook nog eens erg leuk en gezellig uit!

tuingereedschap opbergen wandkapstok

Bekijk ook:
85x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
Kleine tuin

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate