Badkamer tegels kopen? 6x Tips!


Badkamer tegels kopen doe je niet binnen een dag. Sterker zelfs, het kan een heel project an sich zijn inclusief de zoektocht naar de beste tegels voor jouw badkamer, planning en en montage. Om je een handje te helpen bij het kopen van de tegels voor jouw badkamer, hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

Tegels zijn veruit de meest populaire keuze als het gaat om de afwerking van de vloer en de wanden in de badkamer. Hoewel er tegenwoordig ook andere alternatieven zijn, zoals betonstuc, kiezen nog steeds de meeste mensen voor tegels voor de badkamer. Tegels hebben immers lang genoeg bewezen dat het een goede keus is, zowel praktisch als esthetisch gezien. Als ook jij hebt besloten om de muren en/of de wanden van de badkamer te betegelen, is de grote vraag wat voor tegels je moet kopen. Het aanbod van badkamer tegels is immers mega groot, waardoor je soms door de bomen het bos niet maar kan zien. Daarom hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet, die je kunt helpen bij het kopen van de tegels voor jouw badkamer.

1. Formaat badkamer vs formaat van de tegels

Hoewel het formaat van de tegels niet het allerbelangrijkst is, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De meningen zijn nogal verdeeld over de verhouding van het formaat van de badkamer en het formaat van de tegels. Sommigen zeggen dat je in een grote badkamer moet kiezen voor grote tegels, en kleine tegels voor een kleine badkamer, omdat het mooi in verhouding is. En anderen raden juist aan om grote tegels te nemen in kleine badkamers. Hoe groter de tegels, hoe minder voegen je krijgt, waarmee je een kleine badkamer groter kunt laten lijken.

Een ding dat je sowieso kunt doen om ervoor te zorgen dat de tegels een badkamer groter doen lijken, is door een voegkleur te gebruiken die lijkt op de kleur van de tegels. Hierdoor verdwijnt het raster meer en zien je tegels er niet langer ‘omlijst’ en meer naadloos uit.

Je kunt natuurlijk ook meerdere formaten tegels combineren. Houd er wel rekening mee dat hoe meer verschillende formaten je in een ruimte gebruikt, hoe drukker en dus compacter het eruit zal zien. Dus als je een badkamer ruimtelijker wilt maken, is het aan te raden om maximaal twee verschillende formaten te gebruiken.

Jenni koos voor de combinatie van zwarte kleine hexagon tegels op de vloer en wite metrotegels aan de wanden in haar inspirerende badkamer.
Jenni koos voor de combinatie van zwarte kleine hexagon tegels op de vloer en wite metrotegels aan de wanden in haar inspirerende badkamer.

2. Kleur en afwerking

Natuurlijk zijn de kleur en afwerking van de tegels ook erg belangrijk. Lichtere kleuren en reflecterende glanzende oppervlakken halen het beste uit al het licht dat je hebt en laten een ruimte er groter uitzien. In een kleine badkamer wordt dus over het algemeen aangeraden om lichte tegels te nemen. Donkere kleuren en matte afwerkingen kunnen een kleine badkamer nog kleiner maken. Desdondanks zijn donkere tegels erg populair, die soms, vanwege de sfeer en intimiteit, ook verrassend goed uitpakken in een kleine badkamer.

Wat ook een leuk idee is, is om een focuspunt te creëren in de badkamer. En een populaire methode om dat te doen is met een betegelde accentmuur. Door een bepaalde muur met een andere kleur of vorm tegels te betegelen, zullen alle ogen daarop gericht zijn bij het betreden van de badkamer.

Voor deze mooie kleine badkamer is er gekozen voor zowel lichte vloer- als wandtegels.
Voor deze mooie kleine badkamer is er gekozen voor zowel lichte vloer- als wandtegels.

3. Tegelvorm

Bij badkamer tegels denk je wellicht meteen aan vierkante of rechthoekige tegels, die veruit het populairst zijn. Maar zoals we hierboven benoemd, kan je met een bijzondere vorm tegels een hele leuke accentmuur creëren in de badkamer. Zeshoekige hexagon tegels zijn bijvoorbeeld erg populair, maar je kunt ook denken aan schubben tegels, lantaarn tegels, ruiten tegels, noem maar op. Let er wel op dat het vaak het mooist is om zo’n accentmuur met een bijzondere tegelvorm te combineren met rustigere vierkante of rechthoekige tegels, anders kan het wellicht te druk worden in de badkamer.

LeestipBijzondere tegel vormen

De accentmuur met mooie groene schubben tegels steelt de show in deze badkamer.
De accentmuur met mooie groene schubben tegels steelt de show in deze badkamer.

4. Legpatroon

Naast het uitzoeken van de beste tegels voor jouw badkamer, is het ook belangrijk om na te denken over het legpatroon. Want ook daarin heb je ontzettend veel mogelijkheden, die allemaal impact kunnen hebben op de uitstraling van je badkamer. Het meest bekende legpatroon is het kruisverband patroon, waarbij vierkante of rechthoekige tegels recht onder elkaar worden geplaatst. Een ander populair legpatroon is halfsteensverband, dat erg lijkt op de manier hoe bakstenen worden gemetseld. Dit patroon komt heel mooi tot z’n recht bij rechthoekige tegels. Naast deze twee populaire legpatronen, kan je ook nog kiezen uit wildverband, diagonaalverband, kwartsteenverband, romaansverband en visgraatverband. Welk legpatroon het beste is, hangt heel erg af van jouw persoonlijke voorkeur en de ruimte van jouw badkamer. Let op de gekozen tegel en het lichtinval, maar laat je vooral ook adviseren door een specialist.

In deze chique moderne badkamer is een accentmuur gecreëerd met luxe bruine visgraat wandtegels.
In deze chique moderne badkamer is een accentmuur gecreëerd met luxe bruine visgraat wandtegels.

5. Materiaal van de tegels

Als het gaat om materiaal van de tegels, is er een onderscheid tussen natuurstenen tegels en kunstmatige tegels. Bij natuurstenen tegels kan je denken aan marmer, travertine, kalksteen en leisteen. En als je voor kunstmatige tegels wilt gaan, dan kan je kiezen uit keramische tegels of porseleinen tegels. Natuurstenen tegels zijn een natuurproduct, wat inhoudt dat er variatie zal zijn in kleur, structuur en glans. Elke natuurstenen tegel is dus uniek, en kan een badkamer heel veel karakter geven. Kunstmatige tegels worden massaal geproduceerd, en hebben hierdoor minder een unieke uitstraling. Zowel bij natuurstenen als kunstmatige tegels is er een groot verschil in kwaliteit en prijs. Over het algemeen zijn natuurstenen tegels duurder, en hebben ze een langere levensduur. Maar kwalitatieve keramische tegels kunnen ook heel lang mee gaan, en vragen minder onderhoud. Wil je natuurstenen of kunstmatige badkamer tegels kopen? Neem een kijkje bij Sanitairkamer.nl waar je terecht kunt voor een groot aanbod voor beide soorten.

Wil je een mooie luxe badkamer? Deze luxe badkamer laat zien dat witte carrara marmeren tegels een goede keuze zijn.
Wil je een mooie luxe badkamer? Deze luxe badkamer laat zien dat witte carrara marmeren tegels een goede keuze zijn.

6. Tegels kopen voor vloeren én wanden

Dezelfde tegel kan vaak worden gebruikt op de vloer en wanden van een badkamer. Door dezelfde tegels te gebruiken, creeeren je rustig effect in de badkamer, waardoor de ruimte ook groter zal lijken. Wil je iets meer variatie, zonder dat het ten koste gaan van de ruimtelijkheid, dank kan je overwegen om dezelfde tegels te gebruiken, maar in een ander formaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vierkante versie voor de vloer en rechthoekig voor de wanden, of andersom.

Als je meer contrast wilt tussen de vloer en de wanden, dan zijn er heel veel mogelijkheden die mooi zijn. Naast formaat kan je combineren in kleur, tegelvorm en legpatroon. We raden aan om de vloer rustiger te houden, en ook bij voorkeur te kiezen voor een donkerdere vloer, om het schoonmaken gemakkelijker te maken.

In deze kleine stoere badkamer zijn gekozen voor dezelfde betonlook tegels voor de vloer en de wanden.
In deze kleine stoere badkamer zijn gekozen voor dezelfde betonlook tegels voor de vloer en de wanden.

Bekijk ook:
Welke keramische terrastegels zijn er en hoe kunnen ze verwerkt worden?
Tegelstickers
8 tips om geld te besparen op je badkamerrenovatie
50x Badkamers voorbeelden

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate