Niet giftige planten voor katten en honden


Planten zijn altijd een goed idee, maar als je huisdieren hebt, dan is het belangrijk om erop te letten dat je geen giftige planten koopt. Wij hebben daarom een lijst gemaakt met leuke niet giftige planten voor katten en honden. Lees snel verder!

niet giftige planten voor katten en honden

Planten zien er leuk uit, en zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in huis. Er is dus absoluut geen twijfel over of je wel of geen planten moet nemen. Echter, als je kleine kinderen, katten of honden hebt, dan is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar niet giftige planten. Ookal zou het mogelijk zijn dat kleine kinderen, katten of honden de planten niet opeten – voorkomen is altijd beter dan genezen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Giftig betekent dat een plant schade kan aanrichten, maar het type en de ernst van de schade lopen sterk uiteen. Sommige giftige planten veroorzaken huiduitslag of braken die irriterend maar op de lange termijn niet gevaarlijk zijn, terwijl andere ernstige schade aan interne organen kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot levensbedreigende problemen zoals nierfalen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt hebben. Gifitge planten die je beter kunt mijden als je kleine kindernen of loslopende huisdieren hebt zijn bijvoorbeeld Sagopalmen, Azalea’s, Rododendrons, Dieffenbachia en Asparagus varen. Gelukkig zijn er genoeg niet giftige planten voor katten en honden. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Slaapkamergeluk

Deze kruipende mat van kleine groene blaadjes van Soleirolia soleirolii, ook wel bekend als Slaapkamergeluk, geeft karakter aan flessen of glazen potten, kleine planthangers en als gezelschapsplant rondom grotere planten. De druipende ranken van deze plant zijn praktisch ontworpen om katten aan te trekken. Zelfs als je het hoog ophangt als hangplant, kan je slimme kat een manier vinden om erbij te komen. Maar maak je geen zorgen – het kan hem geen pijn doen. Behalve dat het een huisdiervriendelijke plant is, is dit ook een goede keuze voor beginnende tuinders. Kies een locatie met gefilterd licht en houd de grond vochtig. Als deze plant dorst krijgt, zal hij direct verwelken. Geef dus water bij elk teken van dorst. Hier te koop.
niet gifitge planten katten honden slaapkamergeluk

2. Bananenplant

De bananenplant is een geweldige plant die veilig is voor alle huisdieren. Sterker zelfs, de bladeren van van de Musa worden over de hele wereld gebruikt bij het koken, terwijl de bloemen door sommige koks als verrukkelijke eetwaren beschouwd worden. Rijke grond, helder licht en regelmatig water geven zullen de natuurlijke habitat van de bananenplant nabootsen. Hier te koop.niet giftige planten katten honden bananenplant

3. Areca Palm

Als je houdt van de uitstraling van grote, mooie planten, dan is de Areca Palm een geweldige keus. De Areca Palm, ook bekend als de Goudpalm, is een fantastisch ogende plant die niet alleen niet giftig is voor katten en honden, maar ook een van de beste luchtzuiverende planten is. Let wel dat de Areca Palm wel de nodige verzorging vraagt. Maar dat moet je niet weerhouden om deze populaire plant in huis te halen, toch? Hier te koop.

niet giftige planten katten honden areca palm

4. Krulvaren

De Nephrolepis exaltata staat bekend als de mooiste soort kamervaren. Het kenmerkt zich met mooi gekrulde bladeren, vandaar dat het ook de naam Krulvaren heeft gekregen. Het biedt een vleugje groen aan gebieden die indirect zonlicht krijgen. Zolang je de grond vochtig houdt, niet drassig, en op normale kamertemperatuur, zijn ze vrij gemakkelijk te verzorgen. Er is kans dat katten en honden het lekker vinden om op de lange donzige bladeren te kauwen, maar je hoeft dus niet bang te zijn dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Hier te koop.

niet giftige planten katten honden krulvaren

5. Hertshoornvaren

Een andere mooie plant die niet giftig is voor katten en honden, is de Hertshoornvaren. Deze varen heeft twee verschillende soorten bladeren en groeit in het wild in Australië. En wat erg leuk is, is dat deze diervriendelijke plant kan worden gepot, aan de muur worden gemonteerd of in een mand worden gehangen. Hij zal het goed doen in elke kamer met helder of indirect licht, maar nooit in een donkere kamer. Afhankelijk van het weer en de luchtvochtigheid kan je het elke één tot drie weken water geven. Hoe meer luchtvochtigheid, hoe minder water het nodig heeft. Als je het in een badkamer plaatst, hoef het slechts om de drie weken water te geven en te vernevelen. Hier te koop.niet giftige planten katten honden hertshoornvaren

6. Hypoestes phyllostachya

Het groene, roze, rode en wit bespatte blad van de Hypoestes phyllostachya is zo sierlijk, dat je je geen zorgen hoeft te maken over de perfecte omstandigheden om bloei op gang te brengen die veel kamerplanten nodig hebben. Hoewel ze niet giftig zijn voor katten en honden, kunnen gevoelige huisdieren milde spijsverteringsproblemen krijgen als ze grote hoeveelheden van de Hypoestes phyllostachya eten. Hier te koop.

niet giftige planten katten honden Hypoestes phyllostachya

7. Zebracactus

De Zebracactus, oftewel de Haworthia fasciata, is 100% veilig voor katten en honden. Ze kenmerken zich met een super coole en aparte look die lijkt op een Aloë vera plant, maar is dus niet giftig voor dieren. De Zebracactus houdt van helder licht, maar niet van direct zonlicht, en van een pot die voldoende water doorlaat. Hier te koop.

niet giftige planten katten honden zebracactus

8. Bromelia

De taaie bladeren van de bromelia en de merkwaardige kegelvormige bloemen maken Bromelia planten favoriet als kamerplanten. Deze huisdierveilige planten zijn gemakkelijk te onderhouden en hebben alleen een helder raam en een vochtige omgeving nodig. Veel bromelia’s groeien als grondvrije epifyten die aan een stam zijn vastgemaakt, waardoor ze nog diervriendelijker worden voor katten die graag in potgrond graven. Hier te koop.niet giftige planten katten honden Bromelia

9. Fittonia

Een van de gebruikelijke namen van Fittonia albivenis is de Zenuwplant, die het onheilspellende geluid heeft van iets dat het zenuwstelsel aantast. Dit inheems regenwoud met mooie witte of roze nerven op de bladeren is echter niet giftig voor katten en honden. De kleine kamerplant gedijt bij weinig licht met matige watergift.niet giftige planten katten honden fittonia

10. Kwartjesplant

De kwartjesplant is een stevige, winterharde en geweldige plant voor beginners. Ze even elke kamer een levendige groene kleur en zijn vrijwel onmogelijk te doden. Deze diervriendelijke plant groeit weliswaar niet heel snel, maar bieden zoveel flexibiliteit dat het de moeite waard is. Wat bijzonder is, is dat ze het bijzonder goed doen in een donkere ruimte met schaduw. In het wild groeien ze namelijk op de bodem van dicht beboste gebieden, waar de grond licht vochtig is en er weinig daglicht bij komt. Niet voor niets word de Kwartjesplant ook wel koning van de schaduw genoemd. Hier te koop.niet giftige planten katten honden kwartjesplant

Bekijk ook:
Met deze oplossingen maak je jouw kat én jezelf heel gelukkig!
Diervriendelijk en leuk interieur
Vieze geuren verwijderen in huis
Vetplanten
Dit zijn de leukste plantenwinkels!

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate