8x Zonwering buitenkant


Met zonwering aan de buitenkant van je huis zorg je ervoor dat het koel blijft binnen in huis. Hoe hoger de temperatuur buiten oploopt, hoe meer profijt je zult hebben. Wil jij de zomer en de komende hittegolf dit jaar vóór zijn, zodat je huis zo koel mogelijk blijft? Wij hebben verschillende soorten zonweringen voor je op een rijtje gezet die aan de buitenkant van je huis worden gemonteerd. Kijk snel verder!

In de winter kijkt iedereen uit naar de zomer, naar hogere temperaturen en meer zon. Maar één van de nadelen van de zomer, is dat het erg warm kan worden binnen in huis. Met de steeds voorkomende hittegolven met temperaturen boven de 35 graden, is het in heel woningen niet uit te houden. Niet alleen overdag, maar in de avond is het door de warmte ook moeilijk te slapen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om je huis te koelen. Zo kan je een airco in huis overwegen, wat tegenwoordig steeds populairder wordt. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten zonweringen die je aan de buitenkant van je huis kunt monteren. Het grote voordeel van zonweringen aan de buitenkant, is dat je daarmee warmte buiten kunt houden, waardoor je binnen minder verkoeling nodig hebt en meer energie kunt besparen. Zonweringen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Bekijk hieronder de meest populaire soorten zonweringen voor aan de buitenkant van je huis.

1. Screens

Screens zou je kunnen vergelijken met rolgordijnen. In plaats van binnen in huis, worden screens veelal aan de buitenkant van het raam gemonteerd. De zonwerende doeken kan je helemaal open zetten, waardoor je vrij uitzicht hebt op momenten waar het gewenst is. Aan de andere kan je het ook helemaal tot aan de onderzijde van de ramen dicht zetten, waarmee je de zon en warmte kunt tegenhouden. Een belangrijk voordeel van screens is dat je vanuit binnen erdoor kunt kijken naar buiten, terwijl mensen van buiten er niet doorheen kunnen kijken. Hiermee behoudt je dus de privacy binnen in huis. Daarnaast nemen screens heel weinig ruimte in beslag, wat ideaal is als je bijvoorbeeld een balkon of een kleine tuin hebt.

zonwering buitenkant screens

2. Rolluiken

Steeds meer mensen kiezen om rolluiken te installeren aan de buitenkant van hun. huis. Rolluiken bieden verschillende voordelen. Naast dat het een vorm is van inbraakpreventie en je je huis ermee kunt beveiligen tegen inbrekers, hebben rolluiken ook een zonwerende functie. Niet alleen zorg je ermee dat het warmte tegenhoudt, maar het isoleert ook tegen kou en geluid van buitenaf. Met rolluiken creëer je ook de nodige privacy in huis. Vroeger hadden ze het imago dat ze lelijk waren, maar tegenwoordig zijn er ook hele mooie rolluiken verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Leestip: Rolluiken – de voordelen en nadelen

zonwering buitenkant rolluiken

3. Uitvalscherm

Uitvalschermen zijn één van de meest traditionele vormen van zonwering voor aan de buitenkant van je huis. Ze kenmerken zich met twee vaste armen, waarmee het uitvalscherm uitgeklapt kan worden. Omdat er geen vrije doorloop nodig is, en het uitvalscherm voor schaduw zorgt vanuit een andere stand ten op zichte van het raam, is het een relatief goedkope manier om de zon en warmte tegen te houden. Uitvalschermen zijn vooral geschikt als je de ruimte onder de zonwering niet nodig hebt, bijvoorbeeld voor hoge ramen op de bovenverdiepingen.

zonwering buitenkant uitvalscherm

4. Markiezen

Heb je een karakteristiek huis? Dan kunnen markiezen een mooie oplossing zijn als zonwering aan de buitenkant. Markiezen kenmerken zich met een ronde bolle vorm, waarvan ook de zijkanten bedekt zijn. Hierdoor wordt het zonlicht aan alle kanten geblokkeerd. Net als uitvalschermen, zijn markiezen vooral geschikt als je er niet onderdoor hoeft te lopen of eronder wilt zitten.

zonwering  buitenkant markiezen

5. Knikarmscherm

Wil je onder de zonwering door kunnen lopen of eronder kunnen zitten? Een knikarmscherm is dan een beter idee – een hele populaire vorm van zonwering voor installatie aan de buitenkant van het huis. Zoals de naam al omschrijft, zijn knikarmschermen voorzien van twee knikarmen, waarmee een groot scherm uitgeschoven kan worden. Daarmee houd tje de zon niet alleen buiten en blijft het koel in huis, het is ook een goed idee om daarmee een schaduwplekje te creëren op het terras in de tuin. Je kunt zelf bepalen tot hoever je het knikarmscherm uitschuift. Je kunt zowel kiezen voor een knikarmscherm met handmatige bediening als elektrische bediening. Een klein nadeel is dat je het knikarmscherm altijd moet inrollen als het regent of als het hard waait.

zonwering buitenkant knikarmscherm

6. Shutters

Als je het over shutters hebt, dan denken de meeste mensen aan raamdecoratie voor binnen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je shutters ook aan de buitenkant van het raam kunt monteren. Deze buitenshutters zijn meestal gemaakt van aluminium of hardhout, en zijn voorzien van lamellen die je naar wens kunt verstellen. Hierdoor bepaal je zelf wat de lichtinval is en hoeveel privacy je wilt creëren in huis. Een groot voordeel van shutters, is dat ze elk huis een mooie en luxe uitstraling geven.

zonwering buitenkant shutters

7. Pergola

Pergola’s zijn niet het eerste waar je aan denkt bij buitenzonweringen, maar als je het op de juiste manier plaatst en inricht in je tuin, dan kan je daarmee ook zon en warmte tegenhouden. Een pergola is een buitenconstructie die bestaat uit kolommen die een dakrooster van balken en spanten ondersteunen. Dit dakrooster kan open of afgedekt worden gelaten om een gebied te creëren dat beschut is tegen de zon. Ze kunnen zowel vrijstaand in de tuin gebouw worden of aan de gevel van je huis gemonteerd worden. Je kunt een doek aan de pergola monteren, maar het is ook heel leuk om je pergola te laten begroeien met planten.

zonwering  buitenkant pergola

8. Tuin luifel

Als je een schaduwplekje wilt creëren in de tuin, dan kan een tuin luifel dé oplossing zijn, een soort tuinoverkapping die je op verschillende manieren kunt creëren. Een pergola kan een vorm van tuin luifel zijn, maar je kunt ook denken aan een schaduwdoek, een vaste tuin luifel die aan de geven wordt gemonteerd, verschillende soorten vrijstaande tuin luifels, noem maar op.

zonwering buitenkant tuinluifel

Bekijk ook:
Screens zonwering
Dit zijn de tips om voor meer privacy in je huis te zorgen
Airco in huis

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate