De beginnershandleiding voor het inrichten van de woonkamer


Als je nog nooit bezig bent geweest met de inrichting van je huis, en je gaat voor het eerst beginnen met je woonkamer inrichten, dan staat er een uitdagende klus op je te wachten. Er zijn namelijk zoveel verschillende mogelijkheden. Hoe ga je beginnen? Welke interieurstijl ga je kiezen? En hoe zorg je voor de beste woonkamer inrichting? Dus waar plaats je de bank en de TV meubel? Wat als je te maken hebt met een kachel of een open haard? Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat alles mooi bij elkaar past – hoe krijg je dat voor elkaar?

Komen deze vragen je bekend voor, en heb je er nog steeds geen antwoorden voor gevonden? Wij hebben een beginnershandleiding gemaakt die je kunt gebruiken voor de inrichting van je woonkamer. Heel veel succes!

1. Afmetingen

Meten is weten. Daarom is het enorm belangrijk om eerst goed alle afmetingen te kennen van je woonkamer. Wat is de breedte van alle muren? Wat is de hoogte van het plafond? Wat zijn de afmetingen van de vaste open haard, die de grote muur onderbreekt? Zorg ervoor dat je dit allemaal hebt opgemeten en opgeschreven hebt in een notitieboekje. Of nog beter, sla het op in je telefoon, zodat je het altijd op zak hebt.

woonkamer inrichten open keuken

2. Plattegrond

Een plattegrond is een heel handige hulpmiddel die je heel goed kunt gebruiken bij het inrichten van je woonkamer. Daarmee kan je namelijk goed visualiseren wat de verhoudingen zijn van de verschillende meubels in de woonkamer. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je een bank koopt die eigenlijk net iets te diep is.

Plattegronden kan je opvragen bij de makelaar als je net een nieuw huis hebt gekocht? Heb je een huurwoning? Maak dan zelf een eenvoudige plattegrond met een potlood, liniaal en papier. Liever digitaal? Tegenwoordig zijn er ook heel veel gratis online tools die je kunt gebruiken, waarmee je heel eenvoudig een plattegrond kunt tekenen.

woonkamer inrichten indeling
Bron: Thesavvyheart.com

3. Interieurstijl

Dit is het leuke gedeelte bij de inrichting van je woonkamer. In welke interieurstijl wil jij jouw woonkamer inrichten? Tegelijkertijd is het ook het meest lastige gedeelte. Er zijn namelijk heel veel verschillende interieurstijlen die je mooi vindt. En als je gaat samenwonen dan heb je ook nog eens te maken met meerdere smaken en meningen. Hoe kom je tot een compromis?

woonkamer inrichten stijl

De eerste stap is om woonkamer inspiratie en ideeën op te doen. Koop woonmagazines en kijk op interieurblogs, waar je heel veel inspiratie en handige tips kunt vinden. Instagram en Pinterest zijn ook hele fijne inspiratiebronnen met heel veel woonkamer voorbeelden en afbeeldingen. Bewaar alle woonkamer afbeeldingen die je mooi vindt en maak er een moodboard van. Vraag jezelf af wat je er precies mooi aan vindt en probeer er een patroon in te ontdekken. Ga je samenwonen? Doe dit dan afzonderlijk van elkaar en bekijk de foto’s van elkaar. Bespreek met elkaar wat je wel en niet mooi vindt van beide moodboards.

woonkamer inrichten industrieel

Met deze ontdekkingsreis zal je achter bepaalde dingen komen, en is het gemakkelijker om tot een compromis te komen. Uiteindelijk komt er een interieurstijl naar boven waar jullie beiden achter zullen staan.

4. Vloer

Bij het inrichten van de woonkamer is het belangrijk om een goede basis te creëren. Deze basis bestaat uit de vloer en de muren. Omdat het om grote oppervlakken gaat, heeft de basis een hele grote impact op de sfeer en uitstraling van de woonkamer.

De woonkamer is een plek waar je vaak bent. Naast dat het er mooi uit moet zijn, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met andere aspecten. Heb je kinderen of huisdieren? Dan is het wel zo fijn als de vloer sterk en krasbestendig is. Gaat het om een huurwoning? Dan wil je wellicht niet teveel geld uitgeven aan een dure vloer. En als je perse de vloer zelf wilt leggen, waarmee je heel veel geld kunt besparen, dan kan je sommige vloeren ook beter mijden.

woonkamer inrichten betonvloer

5. Muren

Vergeleken met de vloer zijn muren iets flexibeler. Het is namelijk een stuk eenvoudiger om de muren te veranderen. Dat geldt voor behang, maar dat geldt ook voor als je de muren wilt stucen en in een mooie kleur wilt verven. Muur kleuren bepalen is best een uitdaging. Heb je een kleine woonkamer? Lichte kleuren maken je woonkamer optisch groter. En je hoeft niet perse voor één kleur te kiezen. Het is ook leuk om twee kleuren te combineren.

woonkamer inrichten muur kleur

Hetzelfde geldt voor behang. Je hoeft niet alle muren te behangen. Heb je een mooi behang met een leuk patroon die wellicht te druk is in de woonkamer, dan kan je ook één muur behangen, terwijl de andere muren gestuukt en geverfd worden.

Leestips:

6. Meubels

Een veel voorkomend probleem dat mensen hebben, is dat ze niet weten hoe ze de meubels in de woonkamer moeten rangschikken. De bank wordt heel vaak tegen de ene muur geschoven, terwijl de muur daar tegenover wordt ingericht met de TV meubel. Maar het inrichten van de woonkamer met meubels is iets wat meer planning vereist. Er zijn belangrijke overwegingen zoals het kiezen van een brandpunt, het creëren van hoekjes waar je gesprekken kunt kunt hebben en het overwegen van een looproute.

woonkamer inrichten meubels

Leestips:

7. TV

Elke kamer in huis kan een TV hebben, maar de woonkamer is natuurlijk dé plek in huis waar je echt televisie kijkt. Voor sommigen is de grote TV de pronkstuk van de ruimte, hoe groter hoe beter. Er zijn echter ook mensen die het maar een een lelijk ding vinden en eigenlijk zoveel mogelijk willen verbergen.

De TV kan je op heel veel verschillende manieren een plekje geven in de woonkamer. Je kunt het op een TV meubel plaatsen, je kunt het strak een de muur ophangen, en je kunt het ook in een kast verbergen.

woonkamer inrichten tv ophangen

Leestips:

8. Vloerkleed

Vloerkleden zijn altijd een goed idee in de woonkamer. Niet alleen omdat het mooi eruit ziet, vloerkleden bieden ook een aantal andere voordelen. Zo hebben vloerkleden een geluiddempende werking, het voelt lekker aan onder je voeten, en met een vloerkleed voeg je warmte en textuur toe aan de zithoek. De belangrijkste overweging bij een vloerkleed is het formaat. Als het te klein is, kan de hele woonkamer er onsamenhangend uitzien, dus zorg ervoor dat je het beste formaat uitkiest.

Een goede tip om erachter te komen hoe groot je vloerkleed moet zijn, is het gebruik van tape die je op de grond plakt. Op die manier kan je goed visualiseren hoe het formaat in de zithoek staat.

woonkamer inrichten vloerkleed

Daarnaast is het belangrijk dat alle meubels in de zithoek op het vloerkleed passen. De bank vormt een uitzondering, die volledig onder het vloerkleed geplaatst kan worden of alleen met de voorste poten. Wel moet het vloerkleed net iets breder zijn dan de bank.

Heb je nog andere meubels, zoals de salontafel, een fauteuil, een poef of lounge stoelen? Dan is het belangrijk dat alles op het vloerkleed plaatst, met minstens een strook van ongeveer 25 centimeter tussen de rand van het vloerkleed en de meubels. Hierdoor oogt het geheel ruimtelijk en komt het vloerkleed het beste tot uiting.

Leestips:

9. Verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel in huis. Dat geldt vooral ook voor de woonkamer. Goede verlichting is meer dan alleen het ophangen van een hanglamp. Naast de basisverlichting, die noodzakelijk is om als om normaal te functioneren, is de sfeer minstens net zo belangrijk. Daarom is het belangrijk om naast basisverlichting ook na te denken van sfeerverlichting en accentverlichting. Als basisverlichting kan je denken aan inbouwspots in het plafond, plafondlampen en hanglampen. Vloerlampen, wandlampen en tafellampen zijn erg geschikt als sfeerverlichting en accentverlichting.

Plekken voor extra verlichting zijn bijvoorbeeld bij de bank, bij de boekenkast, op een dressoir, op de vensterbank, boven de eettafel en op de TV meubel.

woonkamer inrichten verlichting

Leestips:

10. Styling

Als de basis in orde is, de meubels zijn uitgekozen, en alle lampen zijn gepositioneerd, dan blijft er nog één ding over: styling! Met styling maak je de woonkamer pas echt compleet. Zonder styling zal de woonkamer kaal en ongezellig eruit zien. Het is dé manier om je interieur persoonlijk te maken. Denk aan foto’s van dierbaren die je inlijst en aan de muur ophangt of op de kast plaatst. Het kunnen ook objecten zijn zoals een mooie vaas die je van je moeder hebt gekregen, een schilderij van je oma of gewoon een mooie wandkleed van die heerlijke vakantie op Ibiza. Met de juiste decoratie accessoires kan je bovendien meer textuur en patronen toevoegen aan je interieur.

woonkamer inrichten styling

Leestips:

11. Planten

Planten zijn ook een onderdeel van styling, maar die behandelen we even apart. Planten mogen namelijk absoluut niet ontbreken in de woonkamer. Niet alleen omdat planten mooi zijn, maar ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Er zijn zoveel leuke planten die je ook op heel veel verschillende manieren een plekje kunt geven in de woonkamer.

woonkamer inrichten planten

Leestips:

12. Tot slot

Deze handleiding is handig om als leidraad te gebruiken voor het inrichten van je woonkamer, maar wat veel belangrijker is, is dat je moet doen wat het beste bij je past. Het is jouw woonkamer, dus jij moet het mooi vinden en je moet je er prettig en thuis voelen. Dat gevoel is duizend maal belangrijker dan dat alle regels en tips gevolgd zijn.

woonkamer inrichten eclectisch

Vragen? Laat een reactie achter!

Navigate